Vad är Gunpla?

Gundam Plastic model

Gunpla är prisvärda modellbyggsatser i plast av väldigt hög kvalitet. De är typiskt gjutna i rätt färger och “klickas” ihop, så behöver varken målas eller limmas.

Byggsatserna föreställer mechas – stora robotliknande farkoster – ur science-fiction franchisen Gundam från Japan. (Gunpla står för GUNdam PLAstic model). Ofta har de bra rörlighet, och går att posera på många sätt.

Gundam är en science-fiction media-franchise som inkluderar anime-serier, filmer, spel, romaner och serietidningar. Den första tv-serien kom 1979, och det kommer nytt material fortfarande. Gundam.info-kanalen på YouTube brukar ha de senaste serierna, och ibland de äldre också.

Bandai har producerat modellkit ur de olika serierna sedan 1980, och de har hela tiden blivit bättre och bättre. Att bygga Gunpla är en väldigt stor hobby i framförallt Japan, men Asien i allmänhet.

De flesta produktlinjerna är skalenliga, vilket gör att modellernas storlek varierar en hel del! En stor 1/144-modell kan vara större än en liten 1/100. I ett försök att ge någon slags storleksangivelse kanske man kan säga att en 1/144 Gunpla är någonstans runt 13 cm hög, och en 1/100 Gunpla är någonstans runt 18 cm hög.

Kiten har ofta bra rörlighet, och går alltså att posera på väldigt många olika sätt.

HG Barbatos Lupus poserar

Detta är Bandais egna bilder om vad Gunpla är:

Personligen tror jag att de flesta inte tar bort delarna för hand, utan använder något verktyg. S.k. “nippers” är allra vanligast.

Nub marks

Det är också ganska vanligt att man gör något för att ta bort de märken som blir där delarna tas lös från runnern. Putsar med en hobbykniv, eller slipar ned med fil, sandpapper eller andra slipverktyg.

Från fast på runnern till utan märken.

Det finns många olika sätt att göra detta. Metoden jag gillar är att använda en bra avbitare, tex Tamiya sharp pointed side cutter for plastic och först klippa en bit bort från delen, sedan så nära det går. Efter det putsa med en hobbykniv (Modelling knife No 1), slipa med en ganska fin slipsticka (Softback sanding sponge stick #2500) och sist polera med en ännu finare slipsticka (Softback sanding sponge stick #4000).

Panel Lines

Många Gunplas har panel-linjer. Linjer som ger detaljer och bryter upp modellen lite. Det är vanligt att dessa linjer målas för att framhäva detaljerna ännu mer. Ett sätt är s.k. Gundam Markers, pennor i olika format gjorda för just detta. Kommer det lite utanför går det ofta att gnugga bort med en tops när bläcket torkat, räcker inte det kan man ta lite rödsprit på topsen för att få bort bläcket.

Övre bilden med målade panel linjer, undre utan.

Naturligtvis går det att gå hur långt som helst! Måla hela kit, smutsa ner dem, tävla i modellutställningar och så vidare. En av de stora fördelarna för mig personligen är att det är väldigt enkelt att uppnå ett bra resultat. Det räcker med att lägga lite tid på att snygga till delarna efter de knipsats loss, och fylla in panel linjer.

För mer information kan man titta på Bandais 2019 Web-broschyr om Gunpla här.

Bandai har många olika produktlinjer med olika egenskaper och fokus. Jag har försökt skriva lite om dem under kategorierna i butiken. High Grade, Master Grade etc.