Vanliga frågor

Vad är Gunpla?

Gundam Plastic model

Gunpla är prisvärda modellbyggsatser i plast av väldigt hög kvalitet. De är typiskt gjutna i rätt färger och "klickas" ihop, så behöver varken målas eller limmas. 

Byggsatserna föreställer mechas - stora robotliknande farkoster - ur science-fiction franchisen Gundam från Japan. (Gunpla står för GUNdam PLAstic model). Ofta har de bra rörlighet, och går att posera på många sätt.

Gundam är en science-fiction media-franchise som inkluderar anime-serier, filmer, spel, romaner och serietidningar. Den första tv-serien kom 1979, och det kommer nytt material fortfarande. Gundam.info-kanalen på YouTube brukar ha de senaste serierna, och ibland de äldre också.

Bandai har producerat modellkit ur de olika serierna sedan 1980, och de har hela tiden blivit bättre och bättre. Att bygga Gunpla är en väldigt stor hobby i framförallt Japan, men Asien i allmänhet.

De flesta produktlinjerna är skalenliga, vilket gör att modellernas storlek varierar en hel del! En stor 1/144-modell kan vara större än en liten 1/100. I ett försök att ge någon slags storleksangivelse kanske man kan säga att en 1/144 Gunpla är någonstans runt 13 cm hög, och en 1/100 Gunpla är någonstans runt 18 cm hög.

Kiten har ofta bra rörlighet, och går alltså att posera på väldigt många olika sätt.

Gunpla harsitt urspring i Japan men idag förkommer även kit från andra länder i Ostasien

HG Barbatos Lupus i flera poser

Praktiska Frågor

Baser

På många produktbilder är den färdigbyggda (och vanligtvis målade) modellen monterad på någon typ av bas. Generellt ingår INTE bas i kitten, de finns att köpa separat. I det fall en bas faktiskt ingår är detta specifikt uttryckt i beskrivningen.

30 Minute Missions

Produkterserierna 30 Minute Mission (30MM) och 30 Minute Sisters (30MS) är specifikt framtagna för att vara modulära och kunna kombineras med varandra. Många produktbilder för dessa serier avbildar förslag på möjliga kombinationer. För att förtydliga vad som faktiskt ingår i ett kit efterdträvar vi att lista detta i produktbeskrivning samt med avskalade bilder med enbart inkluderade tillbehör, i de fall detta finns.